Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 50 €
Aurajoki, Turku

Turku sijaitsee Aurajoen rannalla – samoin kuin monet muut Euroopan vanhat kaupungit sijaitsevat joen rannalla. Näin siis myös Turku perustettiin joen rannalle kauppapaikaksi. Aurajoki virtaa Turun keskustan läpi. Aurajoen molemmilla puolilla on monia nähtävyyksiä.


Aloitamme kävelykierroksen Tuomiokirkolta ja kävelemme Vanhan Suurtorin läpi joen itärannalle. Täällä on vuonna 1928 rakennettu Rettigin palatsi, jossa nykyään sijaitsee museo Aboa Vetus & Ars Nova.  Jatkamme kävelyä Auransillalle päin. Auransilta on Turun vanhin silta, joka on rakennettu vuonna 1907 jugendtyyliin. Auransillan kautta pääsemme joen länsirannalle. Tänne rakennettiin – arkkitehti C. Bassin käsialaa – vuosina 1810-1811 kaunis kivitalo, joka nykyään on Turun kaupunkitalo.

Aurajoen länsirannalla sijaitsee myös vanhoja puutaloja. Yksi näistä on Qwenselin talo – 1600-1700-lukujen puurakennus, jossa nykyään on Apteekkimuseo. Myllynsiltaa pitkin kävelemme taas takaisin itärannalle. Vanha tuulimylly sijaitsee ja näkyy Samppalinnan mäellä. Täällä on Wäinö Aaltosen taidemuseo ja Turun kaupunginteatteri. Itäisellä Rantakadulla joen rannalla on laiturissa vanhoja veneitä ja laivoja. Itäisellä Rantakadulla on myös Suomen kuuluisimman kestävyysjuoksijan Paavo Nurmen patsas.

Aurajoen rannalla on paljon mielenkiintoista: monien tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia, patsaita, museoita, laivoja jne.


Tervetuloa kävelykierrokselle Aurajoen rannalle!