Ruissalo – pitsihuviloiden ja ainutlaatuisen luonnon saari

Opastuksen kesto: 2 tuntia
Hinta: 50€    


Turun edustalla Saaristomerellä sijaitsee ainutlaatuinen saaristo, jossa on yli kaksikymmentätuhatta saarta. Turun kaupunkialueeseen kuuluu myös saaria. Näistä tunnetuimmat ovat Ruissalo ja Hirvensalo.

Ruissalon saari on suurelta osalta luonnonsuojelualuetta. Sen metsissä kasvaa harvinaisia ja jaloja lehtipuulajeja. Satavuotiset tammimetsät ovat koko Suomen laajimpia. Ruissalon maisemaan kuuluu vanhoja peltoja, niittyjä, puutarhoja, 1800-luvulla rakennettuja huviloita.

Ruissalon saareen liittyy mielenkiintoinen historia. Jo 1500-luvulla Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan poika Juhana-herttua, joka piti renessanssihovia Turun Linnassa yhdessä puolisonsa, puolalaisen prinsessan Katarina Jagellonican kanssa, metsästi Ruissalossa saksanpeuroja ja muita eläimiä. Nykyaikana metsästys on Ruissalossa kielletty. Ruissalo on luonnonsuojelualue, jolla on arvokas kulttuurihistoria ja Suomen oloissa ainutlaatuinen luonto.


Oppaan johdolla lähdemme ajamaan Ruissalon saaren läpi meren rantaan asti. Näemme matkalla pitsihuviloita, tammimetsiä ja ohitamme Turun yliopiston kasvitieteellisen puutarhan. Saavumme meren rannalle, jossa voimme jalkaisin nauttia kauniista merimaisemista ja ehkä nähdä upeita puhtaanvalkoisia joutsenia aivan merenrannassa. Voimme hengittää vapaasti ja ihmetellä luonnon kauneutta.

Toivomusten mukaan voimme aina poiketa reitistä ja tehdä kävelylenkin jonnekin erikoisesti miellyttävään paikkaan luonnossa – tai grillata makkaraa nuotiolla merenrannalla.

Tervetuloa ainutlaatuiseen luonnonpuistoon – Ruissaloon!