Pronssikausi Liedon Vanhalinnassa ja Nautelankosken vanha mylly

Opastuksen kesto: 3 tuntia
Hinta: 100 €


Lieto sijaitsee Turun lähialueella. Liedossa on paljon erilaisia nähtävyyksiä. Yksi niistä on Vanhalinnan keskus.

Vanhalinnassa on 1800-luvulla klassilliseen tyyliin rakennettu kartano, jonka sisustus on oman aikansa mukainen. Kartanon pihalla on puisia ulkorakennuksia, joissa sijaitsee ravintola- ja museotiloja. Museonäyttely kertoo 1800-luvun perinteistä ja kulttuurista Suomessa. Kartanon pihalta lähtee arkeologinen polku, jota pitkin kävelemällä voidaan tutustua Suomen muinaiseen pronssikauteen – näkemällä sen ajan merkkejä nykypäivän luonnossa. Liedon Vanhalinnan mäellä oli jo pronssikauden aikana asutusta sekä puolustusjärjestelmä vihollisia vastaan.

Toinen mielenkiintoinen kohde on Nautelankosken museo. Museossa on alueen historiasta kertova näyttely. Museon pihalla on peräti 200 vuoden vanha toimintakuntoinen mylly, joka aikoinaan oli rakennettu Aura-joen luonnonkauniille Nautelankoskelle.


Voimme ensin kävellä Vanhalinnan arkeologista polkua pitkin ja kiivetä linnanmäelle, jonka laelta avautuu upea maisema. Sieltä jatkamme matkaa Nautelankosken museolle. Kävelyn aikana opas kertoo kohteesta. Ryhmän toiveiden mukaan voimme aluksi katsella museon näyttelyä, sekä sitten tutustua erikseen myös siihen, miten vanha mylly on aikoinaan toiminut.

Liedossa sijaitsee lisäksi myös eläintarha Zoolandia, jossa on paljon eläimiä, sekä viihdettä ja leikkiä lapsille.

Tervetuloa historialliselle kierrokselle Lietoon!