Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 50 €

Kävelykierroksella tutustumme Turun Vanhan Suurtorin ympäristöön ja Tuomiokirkkoon, kävelemme Piispankatua pitkin ja kurkistamme Aboa Vetus-museon aulaan, jossa on nähtävinä vanhojen kivitalojen kellareita.

Opas kertoo keskiajasta Suomessa ja Turusta, joka syntyi 1200-luvulla Aurajoen rannalle kauppapaikaksi. Turku on Suomen vanhin keskiaikainen kaupunki. 1300-1400-luvuilla Turkuun rakennettiin monta kivitaloa, joiden omistajina oli varakkaita ulkomaalaisia kauppiaita. Tuomiokirkko rakennettiin 1200-luvulla Unikankareen kummulle. Nykyään tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö, jossa on nähtävinä menneiden aikakausien erilaisia muistomerkkejä. Kirkon lattian alle on haudattu tuhansia turkulaisia, muutamien hautoja on myös kirkkosalin sivukappeleissa. Näiden joukossa on piispoja, sotapäälliköitä ja jopa kuninkaallisia.


Vanhan Suurtorin alue on edelleenkin kivetty aivan kuten ennen vanhaan. 1300-luvulla torille rakennettiin ensimmäinen kaupungin raatihuone, jossa pormestarit ja raati kokoontuivat päättämään kaupungin ja sen asukkaiden asioista. Nykyään torin varrella on 1700-luvun raatihuoneen rakennus. Keskiajalla purjelaivat saapuivat torin lähelle jokirantaan. Purjelaivoilla Hansaliiton kauppiaat kuljettivat arvokkaita tavaroita. Keskiajalla Turku oli tärkeä hallinnollinen, kirkollinen ja kaupallinen keskus Suomessa.

Tervetuloa kävelykierrokselle Turun vanhaan keskustaan!