Opastuskierros Turun Linnassa

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: alkaen 50 €


Nykyaikana Turun Linna kertoo meille omalla olemuksellaan Suomen keskiajasta. Turun Linnan vahvat kiviseinät oli pystytetty Ruotsin kuninkaan määräyksestä jo 1280-luvulla pienelle saarelle Aura-joen suulle. 1300-1500-luvuilla Linnaan rakennettiin asuinhuoneita.

1500-luvulla kuningas Kustaa Vaasan poika Juhana-herttua saapui Ruotsista Suomeen. Hän alkoi pitää Turun Linnassa renessanssihovia yhdessä puolisonsa, puolalaisen prinsessan Katariina Jagellonican kanssa. Mutta renessanssikausi jäi linnassa lyhyeksi. Kuningas Eerik XIV:n käskystä Juhana ja Katariina Jagellonica vangittiin, ja linna jäi tyhjäksi.


Vaiherikkaan Turun Linnan historiaan te voitte tutustua oppaan johdolla, joka kertoo mielenkiintoisia tarinoita linnan asukkaista ja renessanssikulttuurista Turun Linnassa 1500-luvulla. Museon kokonais pinta-ala on noin 20.000 m², ja Turun Linnassa on yli sata museo-huonetta. Turun linnassa riittää todella paljon katsomista!

Turun linna

Tervetuloa tutustumaan Turun suosituimpaan museoon – Turun Linnaan!

Opastuskierros Aboa Vetuksessa

Opastuksen kesto: 1 tunti

Hinta: 50 €


Museo Aboa Vetus & Ars Nova avattiin vuonna 1995. Museossa on kaksi jatkuvasti toimivaa näyttelyä: taidenäyttely ja arkeologinen näyttely.

Arkeologisen osan nimi on Aboa Vetus. Aboa Vetuksessa on 1300-1600-luvuilta peräisin olevia Turun vanhojen kivirakennusten raunioita, joita löydettiin vuonna 1928 rakennetun talon korjausvaiheen yhteydessä. Museon tiloissa on kaivauksessa paljastunut keskiaikainen kivikatu – Luostarin rantakatu, jonka varrella sijaitsi keskiaikaisia rakennuksia. Museon hyllyissä on esillä arkeologisten kaivausten löytöjä: keramiikka-astioiden palasia, lasimaljakoiden sirpaleita, aseiden, korujen ja lelujen osia, vanhoja rahoja ja vaikkapa keskiaikaisia soittimia.

Oppaan johdolla voitte tutustua museoon, kurkistaa vanhoihin kellareihin, kävellä keskiaikaisella kadulla, pelata keskiaikaista peliä ja jopa lyödä oman kolikon – onnenlantin!

Tervetuloa mielenkiintoiseen paikkaan – Turun keskiaikaiseen kaupunkiin!

Opastuskierros Apteekkimuseossa

Opastuksen kesto: 1 tunti

Hinta: 50 €

Turun Apteekkimuseo sijaitsee Aura-joen rannalla Herrankulmassa. Nimi kertoo sen, että talo aikanaan oli rakennettu varakkaille ihmisille.

Nykyään Apteekkimuseon talo tunnetaan nimellä Qwenselin talo. Nimi on annettu talon ensimmäisen omistajan Wilhelm Johan Qwenselin mukaan, joka 1694 muutti Turkuun Turun hovioikeuden asessoriksi. Qwenselin talolla oli eri aikoina muitakin omistajia.

Talo säilyi ihmeellisesti Turun palossa vuonna 1827, ja vuonna 1956 talo siirtyi Historiallisen Museon käyttöön. Nykyään päärakennuksen toinen osa toimii vanhana apteekkiofiisina, jossa on maan vanhinta apteekkikalustoa, kun taas toinen osa on restauroitu ja sisustettu apteekkarin asunnoksi 1700-1800-lukujen tyyleihin.

Opastuskierroksella tutustutaan sekä vanhan apteekin toimintaan, että myös porvarissäädyn elämään Turussa 1700–1800-luvuilla. Museossa on komea piha-alue vanhoine rakennuksineen, ja täältä löytyy myös lasten leikkiapteekki ja tyylikäs kahvila.

Tervetuloa ainutlaatuiseen Turun Apteekkimuseoon!

Opastuskierros Käsityöläismuseossa

Opastuksen kesto: 1 tunti

Hinta: 50 €

Tulipalot usein tuhosivat vanhaa Turkua. Muistolaatta jalkakäytävällä Turun Maariankadulla kertoo suuresta tulipalosta, Turun palosta vuonna 1827, jolloin Turku kärsi suuria vahinkoja. Monet puurakennukset paloivat poroksi, mutta onneksi eivät sentään aivan kaikki.

Luostarinmäellä yksi alue säilyi palamatta. Vuonna 1940 alueella avattiin Käsityöläismuseo. Vasta-avatun museon alueella asui 1700–1800-luvuilla käsityöläisiä. Puurakenteet ovat niistä ajoista säilyneet tähän asti ja toimivat nykyään museossa eri käsityöläismestareiden työpajoina: suutarin ja kellosepän, ompelijan ja maalarin, kirjansitojan ja kaiteentekijän jne.

Opas johdattaa ryhmän talosta taloon, työpajasta työpajaan ja kertoo tavallisten ihmisten elämästä Turussa 1700–1800- luvuilla. Kesällä voidaan jopa seurata mestareiden työntekoa, esimerkiksi keramiikka-astioiden valmistusta.

Käsityöläisulkomuseossa on vanhanaikaiset kadut ja pihamaa-alueet kaikkine rakenteineen ja kaalimaineen, sekä tämän lisäksi aivan erikoinen tunnelma, aivan kuin te hetkeksi siirtyisitte ajassa taaksepäin 1800-luvulle.

Tervetuloa nauttimaan Käsityöläismuseosta ja sen tunnelmasta!

Opastuskierros Sibelius-museossa

Opastuksen kesto: 1 tunti

Hinta: 50 €

Turun Sibelius-museo on Suomen ainoa musiikkimuseo. Se on perustettu jo vuonna 1926. Museossa on hyvin monipuolinen eri soittimien näyttely. Vitriineissä voimme nähdä vanhimmat Suomessa tehdyt soittimet kaukaa 1700-luvulta – sekä Afrikasta, Aasiasta ja Latinalaisesta Amerikasta tuotuja kansansoittimia.

Museossa on huone, johon sijoitettu näyttely kertoo maailmankuulusta suomalaisesta säveltäjästä Jean Sibeliuksesta ja hänen musiikkituotannostaan.

Opas johdattaa ryhmän katsomaan soittimia ja kertoo musiikista keskiajalta alkaen, sekä Suomen ensimmäisistä musiikkiseuroista 1700–1800-luvuilla. Sibelius-näyttelyssä tutustumme säveltäjään ja vitriineissä olevaan dokumenttiaineistoon, sekä kuuntelemme audiovisuaalisia näytteitä Sibeliuksen tuotannosta. Voimme myös katsoa dokumenttielokuvia Sibeliuksesta.

Tervetuloa katsomaan mielenkiintoisia näyttelyitä Sibelius-museossa!