Pikkuritarikierros Turun Linnassa

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: kysytään erikseen
Pikku-ritari ja kuningatar

Turun linnan narri

Turun Linna on rakennettu keskiajalla – ritarien ajan kukoistuskausina. Nykypäivinä ritareista kerrotaan legendoja. Jokainen pikkupoika ja ehkä tyttökin haaveilee joskus ritariajoista ja ritariromantiikasta. Turun Linnassa näitä lasten toiveita voi täyttää Pikkuritarikierroksella.  

Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan pojan Juhana-herttuan suosikki-Narri Roska-Skomoroska ottaa vastaan vieraita Turun Linnan aulassa. Tutustumisen jälkeen opastukselle osallistujat pukevat ylleen ritariviitat, joissa kussakin on punainen risti. Näin aloitetaan ritarikokelaiden seikkailukierros.

Keskiaikaisen Linnan historia on mielenkiintoinen, ja Narri kertoo Linnan asukkaista ja ritareista. Hän antaa lapsille tehtävän etsiä Linnan aarteita. Kun aarteita on löydetty, on aika lähteä ritarisaliin, jossa kuningatar tai kuningas odottaa vieraita ja lyö heidät Turun Linnan pikkuritareiksi.

Tervetuloa pikkuritarikierrokselle Turun Linnaan!

Kissa Murrin joulukierros

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: kysytään erikseen

Turussa kaikki asukkaat tietävät, että Turun Linnassa oleskelee Tonttu-Ukko – kaikkein vanhin tonttu Suomessa. Mutta hän on näkymätön. Linnan Tontulla on oma lemmikkieläin – Kissa Murri. Murri on puhuva kissa. Tontun pyynnöstä Murri voi joskus opastaa lapsiakin. Murri näyttää keskiaikaista linnaa ja kertoo tarinoita omasta isännästään – Tonttu-Ukosta.

Opastuskierroksella yllätykset odottavat vieraita melkein jokaisen nurkan takana: näkymätön tonttu saattaa ilmestyä vieraiden edessä kaikessa omassa komeudessaan, tervehtiä lapsia ja jopa antaa heille luvan katsoa hänen aarteitaan.

Vielä lopussa lapset voivat tavata Joulupukkia, joka vierailee Turussa jouluodotuksen aikana.

Tervetuloa Kissa Murrin jouluseikkailulle Turun Linnaan!

Koulumatka Kuralan Kylämäellä

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 50 €

Kuralan Kylämäki on museokylä, jossa voidaan kokea yli sadan vuoden vanhan ympäristön vaikutusta. Museoalueella sijaitsevat puurakennukset ovat säilyneet menneeltä ajalta tähän päivään asti. Kuralan Kylämäki edustaa tavallista asutusta suomalaisella maatilalla 1800-luvulla. Sen ajan kulttuurimaisema on edelleen hyvin näkyvissä tässä nykypäivän museossa: täällä on vieläkin suuria peltoja ja niittyjä. Laitumella on lampaita, hevosia ja lehmiä.

Yhdessä talossa, Iso Kohmon talossa on säilytetty 1800–1900-lukujen sisustus samanlaisena kuin se aikanaan oli – entisten asukkaiden Maria ja Juho Kohmon aikana. Toiseen taloon, Vähä Kohmon taloon, on sisustettu vanhan alakansakoulun luokkahuone.

Opastuskierroksella lapset tekevät leikkimatkan vanhaan kyläkouluun kävellen. Matkalla kouluun tutustutaan Kuralan Kylämäen alueeseen ja sen historiaan. Saavumme kyläkouluun, jossa pidetään leikisti koulutunti vanhan tavan mukaan. Lapset kertovat ”opettajalle”, mitä mielenkiintoista he olivat nähneet matkalla kouluun. Koulukello soi – tunti loppuu, saa mennä ulos leikkimään tai kahvilaan herkuttelemaan maukkailla marjapiirakoilla. Luonnonkauniilla paikalla lapset ja heidän vanhempansa nauttivat tästä historiallisesta ympäristöstä ja viihtyvät museoalueella mielellään.


Tervetuloa mielenkiintoiseen museokylään – Kuralan Kylämäelle!

Seikkailukierros Aboa Vetuksessa

Opastuksen kesto: 1 tunti

Hinta: 50 €

Aboa Vetus, Turku
Lasten seikkailukierros sijoittuu museon arkeologiseseen näyttelyyn Aboa Vetuksessa, jossa on vanhojen kivitalojen kellareita.

Keskiajalla Aura-joen rannalla sijaitsevissa kivitaloissa asui varakkaita kauppiaita. Talot olivat aivan samanlaisia kuin tämä – museon tiloissa sijaitsevassa pienoismallissa oleva saksalaisen kauppiaan Hans Kaufmannin talo.

Ison kivitalon pihassa on aina vilkasta. Sieltä löytyy itse isäntä ja isännän perhe, sukulaisia, palvelusväkeä, muita kauppiaita jne. Kauppias Hans Kaufmann toivoo, että museon vieraat auttavat häntä yhdessä tehtävässä: pitäisi viedä nahkasäkki rahasepän pajalle! Lapset löytävät kartan, johon on piirretty matkan reitti, ja jonka avulla he voivat etsiä ja löytää rahapajan.

Oppaan kanssa lapset kiertävät museossa ja suorittavat matkalla erilaisia tehtäviä. Museovitriineissä on paljon mielenkiintoisia löytöjä kaivauksista, joita voi katsella. Lapsia varten jokaisen vitriinin kohdalla on aktiviteetteja, että lapset pääsevät kokeilemaan erilaista työntekemistä: esim. koota tiiliseinää tai puuastiaa jne.

Kun lapset näkevät vanhan kaivon, me tiedämme, että rahapaja on lähellä. Tuollahan se onkin! Lapset ojentavat nahkapussin iloiselle rahasepälle ja saavat tästä hyvin suoritetusta tehtävästä hyvän palkinnon: lyödä jokainen itse oman kolikon – onnenlantin!

Tervetuloa seikkailulle Aboa Vetus & Ars Nova- museoon!