Kävelykierros Aurajoen rannalla

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 50 €
Aurajoki, Turku

Turku sijaitsee Aurajoen rannalla – samoin kuin monet muut Euroopan vanhat kaupungit sijaitsevat joen rannalla. Näin siis myös Turku perustettiin joen rannalle kauppapaikaksi. Aurajoki virtaa Turun keskustan läpi. Aurajoen molemmilla puolilla on monia nähtävyyksiä.


Aloitamme kävelykierroksen Tuomiokirkolta ja kävelemme Vanhan Suurtorin läpi joen itärannalle. Täällä on vuonna 1928 rakennettu Rettigin palatsi, jossa nykyään sijaitsee museo Aboa Vetus & Ars Nova.  Jatkamme kävelyä Auransillalle päin. Auransilta on Turun vanhin silta, joka on rakennettu vuonna 1907 jugendtyyliin. Auransillan kautta pääsemme joen länsirannalle. Tänne rakennettiin – arkkitehti C. Bassin käsialaa – vuosina 1810-1811 kaunis kivitalo, joka nykyään on Turun kaupunkitalo.

Aurajoen länsirannalla sijaitsee myös vanhoja puutaloja. Yksi näistä on Qwenselin talo – 1600-1700-lukujen puurakennus, jossa nykyään on Apteekkimuseo. Myllynsiltaa pitkin kävelemme taas takaisin itärannalle. Vanha tuulimylly sijaitsee ja näkyy Samppalinnan mäellä. Täällä on Wäinö Aaltosen taidemuseo ja Turun kaupunginteatteri. Itäisellä Rantakadulla joen rannalla on laiturissa vanhoja veneitä ja laivoja. Itäisellä Rantakadulla on myös Suomen kuuluisimman kestävyysjuoksijan Paavo Nurmen patsas.

Aurajoen rannalla on paljon mielenkiintoista: monien tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia, patsaita, museoita, laivoja jne.


Tervetuloa kävelykierrokselle Aurajoen rannalle!

 

 

 

 

 

Kävelykierros Turun vanhassa keskustassa

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 50 €

Kävelykierroksella tutustumme Turun Vanhan Suurtorin ympäristöön ja Tuomiokirkkoon, kävelemme Piispankatua pitkin ja kurkistamme Aboa Vetus-museon aulaan, jossa on nähtävinä vanhojen kivitalojen kellareita.

Opas kertoo keskiajasta Suomessa ja Turusta, joka syntyi 1200-luvulla Aurajoen rannalle kauppapaikaksi. Turku on Suomen vanhin keskiaikainen kaupunki. 1300-1400-luvuilla Turkuun rakennettiin monta kivitaloa, joiden omistajina oli varakkaita ulkomaalaisia kauppiaita. Tuomiokirkko rakennettiin 1200-luvulla Unikankareen kummulle. Nykyään tuomiokirkko on Suomen kansallispyhäkkö, jossa on nähtävinä menneiden aikakausien erilaisia muistomerkkejä. Kirkon lattian alle on haudattu tuhansia turkulaisia, muutamien hautoja on myös kirkkosalin sivukappeleissa. Näiden joukossa on piispoja, sotapäälliköitä ja jopa kuninkaallisia.


Vanhan Suurtorin alue on edelleenkin kivetty aivan kuten ennen vanhaan. 1300-luvulla torille rakennettiin ensimmäinen kaupungin raatihuone, jossa pormestarit ja raati kokoontuivat päättämään kaupungin ja sen asukkaiden asioista. Nykyään torin varrella on 1700-luvun raatihuoneen rakennus. Keskiajalla purjelaivat saapuivat torin lähelle jokirantaan. Purjelaivoilla Hansaliiton kauppiaat kuljettivat arvokkaita tavaroita. Keskiajalla Turku oli tärkeä hallinnollinen, kirkollinen ja kaupallinen keskus Suomessa.

Tervetuloa kävelykierrokselle Turun vanhaan keskustaan!