Roolipeliopastus Turun linnassa ”Ruotsin kuninkaan Kustaa Vaasan ajalta ja siitä, miten Mikael Agricolasta tuli Turun piispa”

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 70 €

Elena Ivanintytär tulee vieraiden ryhmää vastaan Turun Linnan aulassa. Hän näyttää vieraille linnaa ja kertoo 1500-luvun ajasta. Hän kertoo, miten Kustaa Vaasa tuli Ruotsin kuninkaaksi.

Elena on kauppiaan tytär Viipurista ja muuttanut aikanaan Turkuun. Nyt hän asuu hienossa kivitalossa Aura-joen rannalla. Hänen mielestään 1500-luku on rauhatonta murroksen aikaa. Hän kertoo seuralaisilleen monenlaisia salaisuuksia ja huhuja kuningas Kustaa Vaasasta. Elena kertoo myös Kustaa Vaasan kahdesta pojasta Eerikistä ja Juhanasta.

Kuulemme myös, miten Kustaa Vaasa kävi kovia taisteluita Turussa ennen kuin hänestä tuli kuningas.  Kuulemme miten Kustaa Vaasan vanhin poika Eerik joutui vankilaan, sekä miten Kustaa Vaasan toinen poika Juhana kosi puolalaista prinsessaa.

1500-luvulla yksi tärkeistä uudistuksista oli uskonpuhdistus. Turun piispaksi oli noussut Mikael Agricola, joka oli itsensä Martti Lutherin oppilas.

Rooliopastuksella vieraat voivat aktiivisesti osallistua opastukselle ja jopa itse ottaa jonkun roolin, esimerkiksi kauppiaana tai katedraalikoulun oppilaana, jne. Eläydymme yhdessä 1500-lukuun ja kuvittelemme itsemme tuon ajan henkilöiksi.

Tervetuloa 1500-luvun roolipeliopastukselle, jossa on mahdollista viettää hauska vanhan ajan hetki!

Joulupöydät Käsityöläismuseossa

Opastuksen kesto: 1 tunti

Hinta: 50 €

Joulukuun-tammikuun aikana Käsityöläismuseossa on nähtävänä eri mestareiden joulupöytiä. Joulun aika oli ja on edelleen kaikille tärkeää aikaa monella tavalla. Tavallisella kansalla joulutavat ja joulunvieton kulttuuri kehittyivät satojen vuosien kuluessa.

Kirkkoon menon lisäksi on aina ollut jokaiselle kodille hyvin tärkeää valmistaa ruokapöydälle joulun juhla-ateria. Eri mestareiden taloissa joulupöydät ovat esillä, esimerkiksi ompelijan joulupöytä, läkkisepän joulupöytä, merimiehen joulupöytä, kirvesmiehen joulupöytä jne.

Kävelemme talosta taloon ja tutustumme mestareiden joulupöytien erikoisuuksiin sekä talojen joulukoristeluihin. Kuuntelemme oppaan tarinoita tavallisten ihmisten elämästä ja heidän joulunvietostaan Turussa 1800-luvulla.

Tervetuloa kokemaan ihanaa joulutunnelmaa Turun Käsityöläismuseossa!

Joulupöydät Turun Linnassa

Opastuksen kesto: 1,5 tuntia

Hinta: 50 €

Joulukuun-tammikuun aikana Turun Linnassa ovat nähtävinä joulupöydät ja jouluseimi. Juhana-herttuan ja puolalaisen prinsessan Katariina Jagellonican joulupöytä on kaikkein komein. Herttuapariskunnan joulupöytä edustaa renessanssiaikaa ja sen ajan tapoja Suomessa 1500-luvulla. Heidän joulupöydässään komeili oikea riikinkukko, ja arvokkaat lasimaljat täytettiin Linnassa valmistetulla oluella. Lisäksi eri saleihin on katettu joulupöytiä eri aikakausilta: keskiajalta, 1600-luvulta, 1800-luvulta.

Opas kertoo Joulusta Suomessa, siihen liittyvistä tavoista – ja totta kai Linnan historiasta. Tervetuloa!